top of page
Yazarın fotoğrafıSahil Tur

Petranboard Kayak Şenliği

Rize'den yaptığımız günübirlik turlarımıza bir yenisini daha ektedik. Bu yıl 13.si düzenlenen Petran Kayak Şenliği ''Snowboard'' ''Lazboard'' etkinliklerine gidiyoruz.





Rize ili İkizdere ilçesinde bulunan eski adı Petran yeni adı Meşeköy de her yıl geleneksel olarak düzenlenen Petran Kayak Şenlikleri''lazboard'' yada ''Petranboard'' adı verilen tahtalarla kar üzerinde yapılan yarışlar nefesleri kesiyor. Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Petran Yaylası sakinleri salgın döneminde, snowboarddan esinlenerek "petranboard" veya "lazboard" adını verdikleri tahtalarla kayarak ocak ayında yağan karın tadını çıkarıyor.

İl merkezine 80 kilometre uzaklıkta, Kaçkar Dağları'nın eteklerinde bulunan 2 bin 200 rakımlı yaylada, koronavirüs salgın dönemini çok sayıda vatandaş yayla evlerinde geçiriyor.





Kaçkar dağlarında yapılan Heliski (Helikopterli Kayak) sporcularından esinlenen Petran Köy halkı dedelerinin karda kaydığı tahtaları tekrar yaparak ortaya çıkarmıştır. Snowboard sporundan esinlendikleri için adına Petranboard dedikleri tahtalarla yediden yetmişe kayak yapan köylüler festival haline getirdikleri ve her yıl geleneksel olarak düzenledikleri şenliklerle kayak gösterileri yapmaktadırlar



Şenlik kapsamında yarışlar düzenleniyor. Çekişmeli yarışlarda aynı anda 250 metrelik uzunluktaki dik yamaçtan Petranboardla çıkış yapan kayakçıların kimileri çarpışıyor, kimileri ise takla atıyor. Snowboardın anavatanı olarak kabul edilen Meşeköy Köyünde yıllardır bu kayak yapılıyor. Şenlik yöresel müzik aleti tulum eşliğinde oynanan horonlarla sona eriyor.


PROFESYONEL KAYAKÇILARA TAŞ ÇIKARTIYORLAR

Vatandaşlar Ocak ayında yağan kar örtüsünün kayma noktasına gelmesiyle tahtalarını çıkararak yeniden kaymaya başladı.

Yayla sakinlerinin bazılarının ise hem snowboard hem de kayak tahtası ile profesyonel kayakçılara taş çıkartacak derecede kayak yapması dikkat çekiyor.

200 YILLIK GELENEK

Yayla sakinleri petran tahtası ile kayağın yaklaşık 200 yıllık bir gelenek olduğunu anlatıyor.

Yaylada büyüyenler; "Çocukluğumuz bu tahtaların üzerinde bu dağlarda geçti. Dedelerimiz ulaşım olmadan önce vadilerden inerek kayak yapıyorlardı. Kayarak inip ihtiyaçlarını giderdikten sonra geri dönüyorlardı. Çocukluğumuz köyde geçti. Tahtanın üzerinde kayağı öğrendik. 5-6 yaşında başladık. Tahtamızı kendimiz yaparak kayardık." ifadelerini kullandı.


200 yıllık kayak geleneklerini devam ettiren Rizelilerin yaşlısı genci, "lazboard" adını verdikleri kayak tahtalarıyla, profesyonel kayakçılara taş çıkartıyor.

85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page